hemsida djur5.png

miljöarbete


En av anledningarna till att festivalen över huvud taget existerar är att vi vill ta reda på hur miljöokej en festival faktiskt kan bli. Den största delen av vårt arbete går ut på att analysera vårt arbete, reda ut var vi är sämst, hur vi kan förbättra oss och hur vi kan göra det på roligast möjliga sätt. För det skall vara kul att vara snäll. Mot både miljön och andra filurer. Den här sidan uppdateras löpande, i takt med att vi tänker


34825487620_84aacda002_o.jpg
18953146_1000339580103558_6763692764173993135_o.jpg

IMG_1949.JPG

Mat och dryck:

All mat vi serverar är vegansk och ibland med vegetariska alternativ. En stor del av varorna har vi fått från grossister och butiker istället för att de slängts. Den kompletterande maten är uteslutande ekologisk och vegansk. Även all dryck som serveras är ekologisk och vegansk. För matlagning och varmvatten har vi byggt en raketspis av ett gammelt badkar och lite gamla gjutjärnsattiraljer.

 

Energiförsörjning:

Vår stora sorg de första åren var de förbannade fossilkäkande elverken, som krävdes till scenens ljud och ljus, områdets belysning och lite köksutrustning. De liksom drog ner allt det goa arbete vi gjorde på alla övriga områden och gjorde livet surt att leva, men vi kunde inte lösa det då. Men vi lär oss. De senaste åren har vi knatat fram med stormsteg på den fronten; vi har lånat ihop drygt 3kW solpaneler, fått tag på två ton batterier och ett stort lass växelriktare från kasserade UPS’er från serverhallar runt om i landet. Vi har även fått låna ett elverk som vi kört på HVO och 2016 nåddes på så sätt en efterlänkad milstole: hela festivalen kördes fosilfritt! 2016 experimenterade vi även med en fresnellins från en bakprojektions-TV för att värma vatten till matlagning. Vi lyckades koka en skvätt kaffe.

 

Bygg och material:

Allt vi bygger försöker vi bygga av förkastat material. Här river vi en lagerbyggnad i Mellerud för att ta vara på virke, korrugerad plåt och isoleringsskivor som annars skulle skrotats. Hualigen vad fint material vi fick! Vi har även hämtat finfint virke på Billingsfors nedlagda sågverk. Under åren har vi tagit ett gött antal vändor till Almedahls textilfabrik i Kinna och har av tyget skapat allt från hängmattor, rep och skyltar till provisoriska väggar.

Transport:

Vi arbetar också året runt med att utöka vår elfordonsflotta. Den vänstra bilen har vi fått gratis och reparerat och den högra är en pytteliten svinsnygg finskjapansk elskåpbil från -99 som vi köpt billigt och försöker skrämma liv i. Vi har också börjat drivmedelskorrigera festivalens gamla folkabuss till eldrift. Utöver det lånar och hyr vi numera elbilar för våra resor och transporter från och till Göteborg. Det är billigt, snyggt och roligt! Vi har skramlat ihop en hel del uppfräschade cyklar på festivalen för besökare att låna för att ta sig mellan festivalområdet, busshållplatsen/parkeringen och badplatsen.

 


Idéer vi har skjutit upp och i vissa fall förkastat:

Producera biogas av festivalens och de förberedande månadernas biologiska avfall och latrin för att driva kökets gasspisar. Vi i har gjort ett studiebesök på ett reningsverk i Göteborg där vi fick med oss två burkar rötat avloppsslam som smakprov! Slorp!

Köra solväxelriktare från våra elfordons batteripackar för el till scen etc.

Bygga cykelbussar för fyra eller fler personer.

Bygga cykeldriven mobilladdningsstation.