hemsida djur5.png

miljöarbete


En av anledningarna till att festivalen över huvud taget existerar är att vi vill ta reda på hur miljöokej en festival faktiskt kan bli. Den största delen av vårt arbete går ut på att analysera vårt arbete, reda ut var vi är sämst, hur vi kan förbättra oss och hur vi kan göra det på roligast möjliga sätt. För det skall vara kul att vara snäll. Mot både miljön och andra filurer. Den här sidan uppdateras löpande, i takt med att vi tänker.


Svinnmatlagningmaskin 2.jpg

Mat och dryck

Svinnmatlagning säger vi. Vad handlar det egentligen om då? I grund och botten handlar det om ett av våra absolut största miljöproblem idag - all mat som hamnar i soptunnor istället för i diverse magar. Svinnet! Hur kan vi bryta det här kolossalt kaotiska tramset? 
Djuren i skogen gör det i samarbete med världsbästarna på Resursrestaurangen som i sin tur samarbetar med matbutiker i Göteborg, genom att rädda mat som butikerna tänkt slänga, tillaga den, servera och äta upp den! 

Hur fräscht är det här då? Jamen faktiskt jättefräscht, gott och härligt! Kom till Skogsfesten och smaka så får du se! Vårt kök serverar frukost, lunch och middag under hela festivalen. Allt är vegetariskt och lagat på svinn, eventuella svinnade animalier är tydligt uppmärkta och allt annat köpt i mat- och dryckesväg som vi kompletterar med är alltid ekologiskt. För matlagning och varmvatten har vi byggt en raketspis av ett gammalt badkar och lite gamla gjutjärnsattiraljer.

 

reparation och svinnmaterial.jpg

Bygg och material

Vi skogsdjur spenderar många vårhelger med att spika och såga och skruva och bråta med våra olika byggnader där ute i skogen. På senare år har bland annat lador renoverats, toaletter, storscener och DJ-hus knåpats ihop. Men hur gör vi då, när vi vill skapa så miljösnällt som möjligt?
Jo! Allt vi bygger försöker vi bygga av svinnmaterial - förkastat, övergivet och ensamt skrot, som oftast förbränns till ingen nytta alls men likaväl kan användas av oss till finfina hus, skyltar och annat skoj.

Ibland river vi lagerbyggnader i Mellerud för att ta vara på virke, korrugerad plåt och isoleringsskivor som annars skulle skrotats. Ibland hämtar vi finfint virke på Billingsfors nedlagda sågverk. Under åren har vi också tagit ett gött antal vändor till Almedahls textilfabrik i Kinna och har av tyget skapat allt från hängmattor, rep och skyltar till provisoriska väggar. Känner du till något som ska kastas? Hojta på oss så kommer vi och räddar!

Skräp och förpackningar - pantsystem.jpg

Skräp och förpackningar

Förpackningsskräp är ett svårt problem att komma undan. Kåsorna konkurrerar sedan länge med engångsförpackningarna här på Skogsfesten. Varje år frågar vi oss själva var vi kan bli bättre i och kikar på vårt miljöarbete med lupp. 2018 började vi även med skogens egna pantflaskor under festivalen, för satsa mer på dryck från tapp istället för att skapa en massa burk- och flaskavfall. Studiecirkeln i dryckestillverkning startade och 150 liter kombucha bryggdes innan festivalen. Utöver sånt skoj serverades all folköl, saft och övrig dryck på tapp i fjol.
Kom ihåg att inte packa med onödigt skräp till skogen, sortera allt som ändå slinker med i våra flertaliga skräpsorteringstunnor (och handla mer förpackningsfritt hemma för den delen!).

SOLENERGI.jpg

Energiförsörjning

Hur vi får lamporna att lysa och sångrösterna att eka där mitt ute i storskogen? 2016 nåddes en efterlängtad milstolpe på Skogsfesten: hela festivalen kunde köras fosilfritt! Våra solceller stoltserar uppe på torpakullen och drar in energi åt oss under hela festivalen. När solen vandrar över himlen får vi titt som tätt springa upp och vända på panelerna.
Skogsfesten har lånat ihop drygt 4 kW solceller, fått tag på två ton batterier och ett stort lass växelriktare från kasserade UPS’er från serverhallar runt om i landet. (Vi har även fått låna ett elverk som kör på HVO, som vi använder när solen inte skiner tillräckligt.)

 

Elbilspool och HVO-bränsle.jpg

Transport

Vi försöker nå ett hundra procent fossilfritt transporterande i samband med Skogsfesten. Alla transporter av allt vad vi behöver frakta, från människor till högtalare till matsvinn till skruttbrädor, kör vi så ofta vi kan antingen genom elbilar från vår lokala elbilspool eller genom att tanka med HVO.

Elbilar är det som vi för det mesta surrar fram i när vi ska ut i skogen från stora staden och ordna festival. El finns ju nästan överallt, så varför inte stoppa in lite av den i bilen istället för att köra fossilt? Räckvidden är förstås något en får planera lite med när en ska ut på långresa, men vem vill inte ta en paus och tvingas njuta lite av livet emellanåt? Det vill iallafall vi! 
Vad är en bilpool då? Djuren i skogen hyr sina bilar från elbilspoolen Moveabout. För varför ska varenda kotte sitta och häcka på en egen bil när de större delen av tiden vi lever står orörda på parkeringsplatsen? Dela istället! = färre bilar, lätt som en plätt! Att vara medlem i en pool kostar vanligtvis en liten peng i månaden och utöver det bara när du använder bilarna. En kan välja bland lite olika storlekar och modeller. Hemskt smidigt, snällt, rent och fräscht både för oss lurvtroll, skogen och jorden.

Hydrotreated Vegetable Oil, alltså HVO, är ett ganska käckt alternativ till fossil diesel. Alla bilar som kan gå på diesel kan helt enkelt istället tankas med HVO. Det är en syntetisk diesel som framställs genom hydrering av växt- och djurfetter, och tillverkas huvudsakligen av olika restprodukter och avfall, som vegetabiliska och animaliska fetter och oljor. HVO leder ju fortfarande till koldioxidutsläpp, men är ett bra alternativ i övergångsfasen till ett helt miljösnällt samhälle, i och med att det går att använda i fossilhärken!

 

Pinnpengmaskin.jpg

Miljösnäll ekonomi

I grund och botten handlar ekonomi om hur vi fördelar tillgångar mellan oss. Hur vi använder olika resurser, till vilka och till vad. Och det vill vi göra på ett miljögött sätt förstås! Världen kan kännas himla stor för ett enkelt skogsskrot - vilket leder till att det kan vara knepigt att hålla kollen på hur alla tillgångar egentligen fördelas och hur schysst det hela går till - men som tur är finns banker som är särskilt inriktade på miljösnällheter! Djuren i skogen har valt att sköta sin ekonomi genom en rättvisinriktad bank som garanterat inte sysslar med investeringar i fossilindustrin.

Som tidigare besökare är välbekanta med har Skogsfesten sin alldeles egen lokala valuta, som en byter till sig i infobåset och som sen går att handla med i köket, cafét och Klanthandeln på området. Vad är lokala valutor för påfund då? Initiativ som tagits fram på den fronten runt om i världen handlar mycket om att främja lokal handel och det lokala näringslivet.
Skogsfesten är enligt en del smådjur något av ett tre-dagars-samhälle i miniformat, så varför skulle inte vi också ha en lokal valuta? Byt till dig några slantar när du kommer fram till årets festival, så du kan avnjuta lite dryck och gott under festivalen.